Mikä ihmeen Matter? Kotiautomaation uusi standardi

”Matter” on Connectivity Standards Alliancen (CSA tai aiemmin Zigbee Alliance) luoma uusi avoimen lähdekoodin standardi kodin automaatiolle. Sen tavoitteena on luoda yhteentoimivampi ja turvallisempi älykodin ekosysteemi määrittelemällä yhteinen kieli ja protokolla laitteiden väliseen kommunikaatioon.

Ottamalla käyttöön Matter-standardin valmistajat voivat luoda laitteita, jotka ovat täysin yhteensopivia muiden Matter-yhteensopivien laitteiden kanssa merkistä riippumatta.

Matter-standardin tarkoituksena on tarjota turvallisempi ja luotettavampi viestintä laitteiden välillä, ja se pyrkii myös vähentämään älykotijärjestelmien luomisen ja ylläpidon monimutkaisuutta ja kustannuksia tarjoamalla yhtenäisen avoimen lähdekoodin standardin, jota kaikki valmistajat voivat vapaasti käyttää.

Matter 1.0 käyttää Wi-Fi- ja Thread-protokollien yhdistelmää laitteiden väliseen langattomaan viestintään. Se käyttää myös Bluetooth Low Energy -yhteyttä (BLE) alkuasennuksen aikana Androidin Fast Pair -ominaisuuden kautta.

Standardi on rojaltivapaa ja edistää laitteiden ja alustojen yhteentoimivuutta. Matter julkaistuun käyttöön virallisesti marraskuussa 2022.

Matter Logo

Miksi minun pitäisi olla innostunut Matterista?

On muutamia syitä, miksi saatat olla jo erityisen innostunut Matterista:

  • Yhteentoimivuus: Yksi älykodin luomisen tärkeimmistä haasteista on saada kaikki laitteesi toimimaan saumattomasti yhdessä tuotemerkistä riippumatta. Matter pyrkii ratkaisemaan tämän ongelman tarjoamalla laitteille yhteisen kielen ja protokollan keskikäiseen laitteiden väliseen kommunikaation. Tämä tarkoittaa, että eri valmistajien Matter-yhteensopivien laitteiden pitäisi pystyä toimimaan yhdessä ilman ongelmia.
  • Kustannustehokkuus: Matter on avoimen lähdekoodin standardi, mikä tarkoittaa, että valmistajat voivat käyttää sitä ilmaiseksi. Tämä voi auttaa vähentämään älykotijärjestelmien luomis- ja ylläpitokustannuksia sekä valmistajille että kuluttajille.
  • Suojaus: Matter pyrkii tarjoamaan turvallisemman viestinnän laitteiden välillä. Se sisältää parannettuja suojausominaisuuksia, kuten suojatun avainten vaihdon ja suojatun laitteiden käyttöönoton. Tämä on tärkeää kodin älylaitteiden ja henkilökohtaisten tietojesi suojaamiseksi luvattomalta käytöltä.
  • Tulevaisuuden kestävyys: Kun yhä useammat laitteet ottavat käyttöön Matter-standardin, on entistä helpompi lisätä uusia laitteita älykotiin ilman yhteensopivuusongelmia. Näin sinä et kuluttajana ole jumissa vain yhdessä laitevalmistajassa.

Matterin taustalla on Connectivity Standards Alliance, yli 400 yrityksen organisaatio, jotka ovat sitoutuneet luomaan ja edistämään standardien yksinkertaista käyttöä älykotien laitteissa. Tällainen tuki voi auttaa varmistamaan, että Matter otetaan laajalti käyttöön älykotien markkinoilla.

Kuka tukee Matter-standardia jo nyt?

Muutama iso peluri, kuten Google ja Philips Hue, ovat ilmoittaneet, että he antavat täyden tukensa ja heidän laitteensa alkavat pian tukea Matteria.

Googlen ilmoituksen mukaan Google Nest ja Android-laitteet tukevat Matteria joulukuusta 2022 alkaen. Käytännössä tämä tarkoittaa että Google Home tai Nest hubit toimivat jo nyt Matter-hubeina. Keskittiminä toimivat ainakin alkuperäinen Google Home -kaiutin, Google Home Mini, Nest Mini, Nest Audio, Nest Hub (1st ja 2nd gen), Nest Hub Max ja uusi Nest Wifi Pro.

Philips on luvannut, että Philips Hue Bridge -silta saa Matter-tuen Q1 2023 aikana ja päivitys on kaikille laitteille ja käyttäjille ilmainen. Bridgen päivitys ei vaikuta olemassaoleviin personalisaatioihin tai Google ja Amazon-integraatioihin. Apple HomeKit -käyttäjät joutuvat kuitenkin yhdistämään laitteensa uudestaan Matterin kautta.

Apple lisäsi iPhone ja iPad -tuoteperheisiin Matter-tuen iOS ja iPadOS 16.1. julkaisulla vuoden 2022 lopulla.

Amazon alkoi päivittää Eero-routtereitaan vuoden 2022 lopulla ja kaiken pitäisi olla valmista 2023 alkupuoliskolla. Näin suurin osa Amazon Echo -perheestä saa Matter-tuen.

Vaikka Matter lupaakin tulevaisuuden ilman tarvetta useille keskittimille, totuus on, että ihan vielä ei kannata niitä kaikkia omia hubeja ja yhdyskäytäviä heittää mäkeen.

Yhteenveto

Yhteenvetona voidaan todeta, että Matter on jännittävä kehitys älykotien alalla, koska se pyrkii ratkaisemaan yhteentoimivuusongelman, se on kustannustehokkaampaa, turvallisempaa, tulevaisuudenkestävää ja sitä tukee suuri organisaatio.

Lue lisää: csa-iot.org/all-solutions/matter/

Tilaa netistä

Katso alta lista suosittelemistamme verkkokaupoista, joista tilaat älykodin Matter-yhteensopivat laitteet netistä edullisesti ja helposti.