Sähkön säästäminen

On olemassa monia tapoja säästää sähköä kotona. Suurimmat sähkön kuluttajat ovat tavallisesti asunnon lämmitys ja lämmin vesi. Etenkin, jos molempien lämmitykseen käytetään sähköä suoraan.

Helpot vinkit sähkön säästämiseen

 • Peseydy nopeasti ja haalealla vedellä. Sammuta hana saippuoimisen ajaksi. Hanki vettä säästävä suihkupää mikäli mahdollista.
 • Käytä led-valoja, sillä ne kuluttavat vähemmän sähköä kuin perinteiset hehkulamput. Päivitä asuntosi valaistus mahdollisuuksien mukaan LED-valoihin. Tämä koskee myös ulkovaloja, jouluvaloja ja kaikkea muuta valaistusta.
 • Vaikka ledit ovatkin energiatehokkaita, sammuta silti kaikki valot, kun et niitä tarvitse.
 • Pyöritä astianpesukonetta ja pyykinpesukonetta vain täysinä. Hyödynnä ECO-ohjelmia mahdollisuuksien mukaan.
 • Kuivata pyykit ulkona. Sisällä kuivattaminen kuluttaa energiaa lämmityksen kautta. Jos sinulla on lämpöpumppuperiaatteella toimiva kuivuri, on se energiatehokkaampi vaihtoehto kuin pyykin kuivatus narulla.
 • Huuhtele astiat kylmällä vedellä. Nykyisin moni astianpesuaine on niin tehokas, että pesukaan ei vaadi kuumaa vettä.
 • Käytä sähköuunia vain harkitusti. Tee isompia ruoka-annoksia kerralla tai valmista useita eri ruokia peräkkäin.
 • Jos omistat airfryer-ilmakeittimen, käytä sitä uunin sijasta. Suureen osaan ruoista, airfryer-keitin on energiatehokkaampi kuin sähköuuni (tosin pitää todeta, että sähkölämmitteisessä asunnossa uunin tuottama lämpö toki jää sisäilmaa lämmittämään).
 • Käy saunassa aiempaa harvemmin. Sähkösauna on todellinen energiasyöppö. Etenkin pörssisähköllä pelatessa voi saunominen tulla kalliiksi.

Mikäli sinulla on pörssisähkö käytössäsi, kannattaa sekä lämmitystä että sähkölaitteiden käyttöä pyrkiä ajastamaan halvoille tunneille. Tulemme myöhemmin julkaisemaan sivustollamme erilaisia ohjeita tämän toteuttamiseen esimerkiksi Home Assistantin ja Shellyjen avulla.

Säästä lämmityksessä

Lämmityksestä säästäminen on yksi tehokkaimmista tavoista säästää sähköä kotona. Tässä on muutamia vinkkejä:

 • Tiputa huonelämpötilaa. Säästöä tulee heti. Mikäli et ole tottunut kylmempiin huonelämpötiloihin, voi olla hyvä idea tiputtaa lämpöä 0,5 astetta kerrallaan ja totutella uuteen lämpötilaan 2 viikkoa. Tämän jälkeen voit jälleen tiputtaa seuraavat 0,5 astetta.
 • Osta ILP eli ilmalämpöpumppu. Etenkin vielä nollan ympäristössä ja pienessä pakkasessa ilmalämpöpumppu on erittäin tehokas tapa lämmittää kotiasi. Mitä kovemmat pakkaset, sitä huonommaksi ILP:n hyötysuhde tippuu. Silti se on huonoimmillaankin yhtä tehokas ratkaisu kuin suora sähkölämmitys.
 • Mikäli olet pörssisähkön armoilla, ajoita lämmitys yöaikaan halpojen tuntien kohdalle.
 • Tiivistä asunto paremmin. Tämä voi olla esimerkiksi yläpohjan lisäeristys puhallusvillalla tai ikkunoiden tiivistäminen tai vaihtaminen.
 • Laita verhot ikkunoihin. Näin vähennät kylmän ilman virtausta huoneisiin.
 • Mikäli asunnossasi on huoneita, joita ei käytetä, voi näitä pitää muuta huoneistoa kylmempänä.

Älä tiputa lämpötilaa kuitenkaan liikaa. Väärässä kohtaa säästäminen voi nimittäin tulla myöhemmin kalliiksi, kun saat aiheutettua kosteus- tai homevaurion.

Älykodin tuotteilla voit säästää energiaa ja rahaa. Automaattisten termostaattiasetusten avulla voit asettaa termostaatin kotisi tehokkaimpaan lämpötilaan. Älykäs valaistus voi käyttää liiketunnistimia ja himmenninkytkimiä valojen sytyttämiseen ja sammuttamiseen, kun tulet huoneeseen tai poistut siitä. Älykkäät jatkojohdot toimivat ylijännitesuojaina, jotka voidaan ohjelmoida sammumaan, kun niitä ei käytetä. Älykkäiden pistokkeiden avulla voit hallita, mitkä laitteet ovat päällä ja pois päältä. Muut älykkäät laitteet ja kodinkoneet, kuten jääkaapit, pesukoneet ja kuivausrummut, voivat sisältää energiaa säästäviä ominaisuuksia, jotka vähentävät energiankulutusta.

Säästä lämmintä vettä, säästät energiaa

Älykodin tuotteita voidaan käyttää myös vedenkulutuksen vähentämiseen. Älykkäät ECO-suihkupäät on suunniteltu vähentämään veden käyttöä säätämällä virtausnopeutta. Vastaavasti älykkäät vesivuodonilmaisimet lähettävät hälytyksen, kun vuoto havaitaan. Ensimmäinen on aktiivinen tapa käyttää vähemmän vettä. Jälkimmäinen taas mahdollistaa nopean reagoinnin ongelmatilanteisiin.

Olemme erikseen kirjoittaneet artikkelin veden säästäminen, mutta todettakoon tässäkin, että suihkussa voi helposti säästää pitkän pennin. Perinteisen suihkuhanan virtaama on noin 12 litraa minuutissa. Useimpien ECO-hanojen virtaama on vastaavasti litraa minuutissa. Säästöä tulee heti 25 %. Nopeasti laskemalla esimerkiksi viiden minuutin suihkussa perinteinen hana vie 60 litraa (5 x 12) ja ECO-hana vain 45 litraa (9 x 5). Tuo 15 lämpimän vesilitran säästö on lämmityskustannuksissakin jo merkittävä.

Tuotteita sähkön säästämiseen

 • Älytermostaatit: Automaattisten termostaattien avulla käyttäjät voivat asettaa termostaattinsa juuri haluamaansa tai mahdollisesti tehokkaimpaan lämpötilaan. Voit säätää lämpötilaa helposti etänä ja termostaatti voi reagoida haluamaasi triggereihin.
 • Älykytkimet ja anturit: Älykkäät kytkimet ja anturit on suunniteltu mm. kytkemään valot päälle ja pois, kun tulet huoneeseen tai poistut siitä. Näin valot eivät jää vahingossa pitkiksi ajoiksi päälle. Erilaisia antureita voidaan käyttää myös mm. ilmanvaihdon ohjaukseen.
 • Energianvalvontalaitteet: Älykkäitä energianvalvontalaitteita voidaan käyttää energiankäytön seurantaan ja säätöjen tekemiseen tarpeen mukaan.
 • Älypistokkeet: Älykkäiden pistokkeiden avulla käyttäjät voivat hallita, mitkä laitteet ovat päällä ja pois päältä. Tarvittaessa myös etänä. Näin voit myös varmistaa, että mikään laitteet eivät kuluta sähköä ollessaan valmiustilassa.
 • LED-lamput: LED-lamput ovat energiatehokkaampia kuin hehkulamput ja voivat auttaa vähentämään energiakustannuksia. Mikäli mahdollista, suosittelemme vaihtamaan kaikki kodin valot LED-valoiksi.

Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua säästämään sähköä sekä lämmityksessä että käyttötarpeissasi!