Älypistokkeet

Älypistokkeet ja niiden käyttö älykodissa

Älypistokkeet ovat laitteita, jotka voidaan kytkeä pistorasiaan ja ohjata etänä esimerkiksi älypuhelimen tai puheavustajan avulla. Niiden avulla voit käynnistää ja sammuttaa elektronisia laitteita tai ajastaa niiden käytön mistä tahansa.

Älypistokkeet käyttävät yleensä Wi-Fi-yhteyttä, Bluetoothia tai omaa älykkään kodin alustaa (kuten Zigbee tai Z-Wave) viestiäkseen älypuhelimesi tai älykodin keskittimen kanssa. Joissakin älypistokkeissa on myös lisäominaisuuksia, kuten energianvalvonta ja ylijännitesuoja.

Älypistokkeet ovat yksinkertainen ja kätevä tapa lisätä älykkään kodin toimintoja mihin tahansa pistokkeella varustettuun laitteeseen. Ne ovat erityisen hyödyllisiä laitteissa ja laitteissa, jotka eivät muuten ole älykkään kodin tekniikan kanssa yhteensopivia, kuten kahvinkeittimiä, joitain valoja ja tuulettimia.

5 vinkkiä älypistokkeiden käyttöön

 • Laitteen toiminnan ajoittaminen: Yksi älykkäiden pistokkeiden tärkeimmistä eduista on kyky ajoittaa laitteen toiminta. Tästä voi olla hyötyä, kun kytket laitteet päälle ja pois päältä tiettyinä aikoina, kuten kahvinkeittimen aamulla tai lampun illalla. Aikatauluominaisuuden avulla voit säästää energiaa varmistamalla, että laitteita ei jätetä päälle tarpeettomasti. Esimerkiksi jouluvalojen ajastus onnistuu älypistokkeella helposti.
 • Ohjaa laitteita etänä: Älypistokkeilla voit ohjata laitteita etänä älypuhelimella tai puheavustajalla. Tämä on kätevää, jos joudut sammuttamaan laitteen, jonka jätit päälle vahingossa, tai jos haluat kytkeä laitteen päälle ennen kuin tulet kotiin.
 • Luo automaatiorutiineja: Monet älypistokkeet voidaan integroida muihin älykodin laitteisiin ja käyttää niitä automaatiorutiinien luomiseen. Voit esimerkiksi ottaa käyttöön rutiinin sammuttaa kaikki valot, kun lähdet kotoa, tai kytkeä kahvinkeittimesi päälle, kun älylaite havaitsee, että olet heräämässä.
 • Valvo energiankäyttöä: Joissakin älypistokkeissa on energianvalvontaominaisuuksia, joiden avulla voit nähdä, kuinka paljon energiaa jokin laite kuluttaa. Tämä voi olla hyödyllistä tunnistaaksesi laitteet, jotka kuluttavat enemmän energiaa kuin on tarpeen, ja etsiessäsi tapoja säästää energialaskuissasi.
 • Käytä laitteiden kanssa, jotka eivät muuten ole älykodin tekniikan kanssa yhteensopivia: Älyliittimet ovat kätevä tapa lisätä älykodin toimintoja laitteisiin, jotka eivät muuten ole älykodin tekniikan kanssa yhteensopivia. Älypistokkeella voit ohjata esimerkiksi vanhaa kahvinkeitintä tai perinteisellä hehkulampulla varustettua lattiavalaisinta.

Mitä tekniikkaa älypistokkeet käyttävät

Älyliittimet käyttävät yleensä joko Wi-Fi-yhteyttä tai omaa älykkään kodin alustaa (kuten Zigbee tai Z-Wave) viestiäkseen muiden laitteiden ja älypuhelimesi tai älykodin keskittimen kanssa.

Wi-Fi on yleisin älyliittimien käyttämä tekniikka, koska se mahdollistaa helpon asennuksen ja integroinnin muihin Wi-Fi-yhteensopiviin laitteisiin, kuten älypuhelimiin ja ääniavustajiin. Wi-Fi-yhteyttä käyttäviä älyliittimiä voidaan ohjata älypuhelinsovelluksella tai äänikomennoilla puheavustajan, kuten Amazon Alexan tai Google Assistantin, kautta.

Jotkin älyliittimet käyttävät myös omia älykotialustoja, kuten Zigbee ja Z-Wave. Nämä alustat käyttävät pienitehoisia radioaaltoja viestiäkseen muiden laitteiden kanssa, ja tyypillisesti vaativat erillisen älykodin keskittimen toimimaan keskusohjauspisteenä. Zigbeeta tai Z-Wavea käyttäviä älyliittimiä voidaan ohjata älypuhelinsovelluksella tai äänikomennoilla, mutta ne voivat vaatia lisäasetuksia, eivätkä ne välttämättä ole yhtä laajasti yhteensopivia muiden laitteiden kanssa kuin Wi-Fi-pohjaiset älyliittimet.

Älypistokkeiden valmistajia

Tässä on luettelo muutamista älykkäiden pistokkeiden valmistajista:

 1. Nedis
 2. Denver
 3. Shelly
 4. Wemo
 5. TP-link
 6. Koogeek
 7. Meross
 8. Eufy
 9. Kasa Smart
 10. Gosund
 11. TECKIN
 12. Geeni
 13. Wyze
 14. iDevices
 15. ConnectSense
 16. Leviton
 17. Insteon
 18. Eaton
 19. Lutron
 20. Belkin
 21. WeMo
 22. SmartThings
 23. Hubbell
 24. Philips Hue
 25. Aqara
 26. D-Link

Tämä on vain osittainen luettelo älykkäiden pistokkeiden valmistajista. Monet muut yritykset tarjoavat älyliittimiä ja älypistokkeita.

Katso alta lista verkkokaupoista, joista tilaat älypistokkeet netistä edullisesti ja nopeasti.