Mikä on dongle

Mikä ihmeen dongle? Zigbee ja Bluetooth dongle älykotiin

Dongle on pieni laite, joka liitetään tietokoneeseen tai mobiililaitteeseen ja jolla saadaan koneelle lisätoiminnallisuutta. Joitakin esimerkkejä dongleista ovat USB-verkkosovittimet, ääniliitännät ja erilaiset verkkopalvelujen suojausavaimet.

Mikä on Zigbee-dongle?

Zigbee-sovitin on eräänlainen dongle, joka liitetään tietokoneeseen tai mobiililaitteeseen ja joka mahdollistaa viestinnän Zigbee-yhteensopivien laitteiden kanssa. Zigbee on langaton viestintäprotokolla, joka on suunniteltu pienitehoisiin, alhaisen tiedonsiirtonopeuden sovelluksiin, kuten kotiautomaatioon, rakennusautomaatioon ja paikallisiin henkilökohtaisiin verkkoihin. Zigbee-dongle toimii siltana Zigbee-laitteiden ja isäntätietokoneen tai mobiililaitteen välillä, jolloin isäntä voi kommunikoida Zigbee-laitteiden kanssa ja ohjata niitä.

Mikä on Bluetooth-dongle?

Bluetooth-dongle on pieni sovitin, joka voidaan kytkeä tietokoneen USB-porttiin Bluetooth-yhteyden muodostamiseksi tietokoneeseen. Sen avulla tietokone voi kommunikoida langattomasti muiden Bluetooth-laitteiden, kuten älypuhelimien, tablettien, kaiuttimien ja kuulokkeiden kanssa. Bluetooth dongle on pieni ja edullinen ratkaisu Bluetooth-ominaisuuden lisäämiseksi tietokoneisiin tai kannettaviin tietokoneisiin, joissa ei ole sisäänrakennettua Bluetoothia. Donglea voidaan käyttää eri tarkoituksiin, kuten tiedostojen siirtoon, langattomaan tulostukseen ja langattomaan oheislaitteiden liittämiseen.

Mihin voin käyttää donglea?

Dongleja voidaan käyttää useisiin tarkoituksiin, riippuen tietysti dongletyypistä ja sen käyttötarkoituksesta. Joitakin yleisiä käyttötapoja dongleille ovat:

 • Suojatun ohjelmiston tai sisällön käytön salliminen: Jotkut ohjelmistot tai sisällöntarjoajat voivat käyttää donglia suojalaitteena tai avaimena estääkseen luvattoman käytön.
 • Langattoman yhteyden lisääminen tietokoneeseen: Bluetooth- ja Zigbee-donglen avulla voidaan lisätä langaton yhteys tietokoneeseen tai mobiililaitteeseen, jolloin se voi kommunikoida muiden langattomien laitteiden kanssa. Esimerkiksi älykodin Zigbee-laitteiden kanssa.
 • Yhdistäminen langallisiin verkkoihin: USB-verkkosovittimia (kutsutaan myös USB-dongleiksi) voidaan käyttää tietokoneen yhdistämiseen verkkoon, jolloin se voi käyttää Internetiä ja muita verkkoresursseja.
 • Ääni- tai videotoimintojen lisääminen: Joitakin ääni- ja videodongeja voidaan käyttää tietokoneen tai mobiililaitteen liittämiseen ulkoisiin ääni- tai videolaitteisiin, kuten kaiuttimiin, kuulokkeisiin tai televisioon.
 • Laitteen toiminnallisuuden laajentaminen: Joitakin dongleja voidaan käyttää muidenkin lisätoimintojen lisäämiseksi laitteeseen, kuten GPS-vastaanottimen dongle älypuhelimelle tai tabletille.
 • Suojattu kaksivaiheinen todennus: joitain dongeleja voidaan käyttää suojattuun kaksivaiheiseen todennukseen, ne voivat olla USB- tai NFC-dongeja.

Voinko yhdistää älykodin tuotteet Home Assistantiin donglen avulla?

Kyllä, voit yhdistää älykodin tuotteesi Home Assistantiin, suosittuun avoimen lähdekoodin kotiautomaatioalustaan, käyttämällä donglea. Home Assistant tukee monenlaisia dongleja ja protokollia, mukaan lukien Zigbee ja Z-Wave, joita käytetään yleisesti älykodin tuotteissa. Kun yhdistät Zigbee- tai Z-Wave-sovittimen Home Assistantia pyörittävään laitteeseen, voit integroida ja ohjata älykotituotteitasi suoraan Home Assistant -liittymästä.

Voit käyttää kodin älylaitteidesi protokollan kanssa yhteensopivaa donglea ja käyttää sitten Home Assistantin asianmukaista integrointia muodostaaksesi yhteyden kyseiseen dongleen. Esimerkiksi, jos älykodin laitteesi ovat Zigbee-pohjaisia, voit käyttää Zigbee-sovitinta ja Zigbee-integraatiota Home Assistantissa ja muodostaa pariliitos laitteesi kanssa donglen kautta.

On tärkeää huomata, että jotkin dongit saattavat vaatia lisäohjelmistoja tai -määrityksiä, joten varmista yhteensopivuuden ja oikean asennuksen varmistamiseksi donglen ja integroinnin dokumentaatio.

Mitä dongleja voin hankkia NUC-koneeseeni?

NUC (Next Unit of Computing) on pienikokoinen PC, jolle on tyypillistä pieni koko ja rajoitetut liitäntämahdollisuudet. Riippuen tietysti NUC-mallista, siinä voi toki olla myös sisäänrakennettu langaton yhteys. Jotkut dongleista, joita voit hankkia NUC:llesi, ovat:

 • Ethernet-avain: Tämän tyyppisen donglen avulla voit muodostaa yhteyden verkkoon. Se voi olla USB-Ethernet-sovitin, jonka voit liittää johonkin NUC-laitteesi USB-porteista.
 • USB-keskittimen dongle: Tämän tyyppisen donglen avulla voit liittää useita USB-laitteita NUC-laitteeseen, vaikka siinä olisi vain muutama USB-portti.
 • Langaton dongle: Tämän tyyppisen donglen avulla voit muodostaa yhteyden langattomaan verkkoon, joka tarjoaa Internet- ja verkkoyhteyden. Voit hankkia dongleja, jotka tukevat erilaisia langattomia standardeja, kuten Wi-Fi, Bluetooth, Zigbee tai Z-Wave.
 • Audiodongle: Tämän tyyppisen donglen avulla voit liittää äänilaitteita, kuten kaiuttimia tai kuulokkeita, NUC-laitteeseen.
 • HDMI-sovitin: Tämän tyyppisen donglen avulla voit liittää NUC:n ulkoiseen näyttöön, kuten näyttöön tai televisioon.

On tärkeää huomata, että ennen kuin ostat donglen, varmista, että se on yhteensopiva NUC-mallisi kanssa, ja tarkista myös NUC:n käytettävissä olevat portit ja liittimet yhteensopivuuden varmistamiseksi.