Mikä on NUC eli Next Unit of Computing

Mikä ihmeen NUC?

NUC on lyhenne sanoista ”Next Unit of Computing”. Se on pienikokoinen tietokone, joka on suunniteltu kompaktiksi ja energiatehokkaaksi. NUC:t saavat tyypillisesti ”älynsä” pienitehoisista prosessoreista ja ne on suunniteltu helposti asennettaviksi tai integroitaviksi muihin laitteisiin. Niistä voidaan joskus käyttää myös nimityksiä minitietokone tai miniPC.

NUC-koneita valmistavat useat yritykset kuten Intel, Asus, Lenovo, ThinkCentre, Gigabyte ja Asrock. Ne toimitetaan yleensä sarjana ja sisältävät emolevyn, prosessorin ja muistin, mutta eivät välttämättä tallennustilaa tai käyttöjärjestelmää. Nämä komponentit myydään yleensä erikseen, mikä mahdollistaa paketin mukauttamisen ja päivityksen. Suosituin NUC-brändeistä on Intel, jolta löytyy valikoimistaan paljon eri vaihtoehtoja.

NUC:t ovat suosittuja muun muassa kotiteatteri-PC:nä, mediapalvelimena tai vähätehoisena ja hiljaisena vaihtoehtona täysikokoiselle pöytätietokoneelle. Niitä käytetään myös teollisuusympäristöissä sekä digitaalisissa opasteissa ja muissa sulautetuissa sovelluksissa, joissa niiden pieni koko ja alhainen virrankulutus tekevät niistä hyvän valinnan.

Joissakin NUC-yksiköissä on sisäänrakennettu Wi-Fi, Bluetooth ja muita ominaisuuksia, joita voidaan käyttää yhteyden muodostamiseen muihin laitteisiin ja Internetiin. NUC-minitietokoneita voidaan käyttää myös pienenä, vähän virtaa vaativana palvelimena tehtäviin, kuten tiedostojen jakamiseen, VPN:ään tai Home Assistantin käyttämiseen.

Yhteenvetona voidaan todeta, että NUC on pienikokoinen tietokone eli miniPC, joka on suunniteltu energiatehokkaaksi, monipuoliseksi ja helposti integroitavaksi. Sitä voidaan käyttää useisiin eri tarkoituksiin kuten kotiteatteri-PC:nä, mediapalvelimena tai vähän virtaa kuluttavana hiljaisena vaihtoehtona täysikokoiselle pöytätietokoneelle.

Mihin voin käyttää NUC-minitietokonetta älykodissa?

NUC-miniPC:tä (Next Unit of Computing) voidaan käyttää moniin eri tarkoituksiin älykodissa. Jotkut yleisimmistä käyttötavoista ovat:

  • Kotiautomaatiokeskus: NUC-minitietokonetta voidaan käyttää kotiautomaatioalustan, kuten Home Assistantin, pyörittämiseen. HA:n avulla voit ohjata ja automatisoida kodin laitteita kuten valoja, termostaatteja ja paljon muuta.
  • Mediakeskus: NUC-konetta voidaan käyttää mediakeskuksena musiikin, videoiden ja muun sisällön suoratoistamiseen televisioon tai muihin laitteisiin.
  • Valvonta: NUC:tä voidaan käyttää valvontaohjelmistojen, kuten liikkeentunnistuksen ja videotallennusten, suorittamiseen.
  • Ääniavustajat: NUC:ta voidaan käyttää myös puheavustajan, kuten Amazon Alexan tai Google Assistantin, ohjaamiseen, jolloin voit ohjata kodin älylaitteita äänikomennoilla.
  • Älykäs termostaatti: NUC:ta voidaan käyttää älykkään termostaattiohjelmiston käyttämiseen, jonka avulla voit ohjata ja ajoittaa lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmääsi.
  • Älykäs valaistus: NUC:ta voidaan käyttää älykkään valaistusohjelmiston käyttämiseen, jonka avulla voit ohjata ja ajoittaa valojasi.
  • Palvelin: NUC:ta voidaan käyttää vähätehoisena ja hiljaisena vaihtoehtona täysikokoiselle palvelimelle, esimerkiksi tiedostojen jakamiseen tai verkkosivuston pyörittämiseen (tosin tähän on kyllä yleensä parempia vaihtoehtoja muuala).
  • Älykkäät pistokkeet: NUC:ta voidaan käyttää älypistokkeiden ohjaamiseen tarkoitetun ohjelmiston suorittamiseen, jolloin voit ajoittaa ja ohjata sähköpistorasioita.
  • Varmuuskopiointikeskus: NUC:ta voidaan käyttää varmuuskopiointiohjelmiston suorittamiseen, jolloin voit varmuuskopioida tiedostot ja tiedot ulkoiseen tallennustilaan.

Yllä listattiin yksittäisiä käyttötarkoituksia vähän turhankin tarkkaan. Oikeasti minitietokone voi esimerkiksi toimia Home Assistantin kotina, jolloin HA:n avulla ohjataan kodin eri älylaitteita. Tähän tarkoitukseen saatat tosin tarvita Bluetooth / BLE, Zigbee tai WiFi-donglen miniPC:n yhdistämiseksi eri älykodin laitteisiin.

Muista, että käyttötarkoitus riippuu NUC:n ja siinä käytettävän ohjelmiston ominaisuuksista sekä yhteensopivuudesta kotonasi olevien älylaitteiden kanssa.