Älykotijärjestelmät ja älykotialustat

Suositut älykotijärjestelmät ja niiden edut

Markkinoilla on nykyään saatavilla useita suosittuja älykotialustoja ja älykotijärjestelmiä, joista jokaisella on omat hyvät ja huonot puolensa. Oikeastaan on vähän harjaanjohtavaa puhua älykotijärjestelmästä tässä artikkelissa, koska oikeastaan listamme oikeasti käsittelee alustoja eli platformeja tai jopa ohjelmistokehyksiä. ”Järjestelmään” sinänsä voisi katsoa kuuluvan jo fyysiset laitteetkin.

Osta älykodin laitteet netistä

No, tässä kuitenkin muutamat suositut älykotialustat listattuna.

Amazon Alexa: Amazon Alexa on puheohjattu älykkään kodin alusta, jonka avulla käyttäjät voivat ohjata laitteita, toistaa musiikkia ja käyttää tietoja äänikomennoilla. Yksi Alexan suurimmista eduista on sen laaja valikoima yhteensopivia laitteita ja sen kyky integroitua useisiin muihin älykkään kodin alustoihin. Yksi mahdollinen haittapuoli on kuitenkin se, että se on vahvasti riippuvainen Internet-yhteydestä, eikä se välttämättä toimi yhtä hyvin alueilla, joissa Wi-Fi on heikko. Alexa ei ole Suomessa ihan niin suosittu kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Google Home: Google Home on toinen puheohjattu älykkään kodin järjestelmä, jonka avulla käyttäjät voivat ohjata laitteita, toistaa musiikkia ja käyttää tietoja äänikomennoilla. Alexan tapaan siinä on laaja valikoima yhteensopivia laitteita ja se voidaan integroida muihin älykkään kodin alustoihin. Google-kodin Google Assistantin äänentunnistusta pidetään kuitenkin tarkempana kuin Alexan vastaavaa.

Apple HomeKit: Apple HomeKit on älykkään kodin alusta, jonka avulla käyttäjät voivat ohjata laitteita ja automatisoida kohtauksia Apple Home -sovelluksella tai Siri-äänikomennoilla. Yksi HomeKitin suurimmista eduista on sen tiukka integrointi muihin Applen tuotteisiin, kuten iPhoneen ja iPadiin. Yhteensopivien laitteiden määrä on kuitenkin rajoitettu muihin alustoihin verrattuna.

Samsung SmartThings: Samsung SmartThings on SmartThings Hub -keskittimeen perustuva älykkään kodin alusta, jonka avulla käyttäjät voivat ohjata ja automatisoida erilaisia laitteita yhdellä sovelluksella. Yksi SmartThingsin suurimmista eduista on sen kyky muodostaa yhteys monenlaisiin laitteisiin, mukaan lukien monien muiden valmistajien laitteet. Sen määrittäminen voi kuitenkin olla monimutkaista ja saattaa vaatia jonkin verran teknistä asiantuntemusta. Ei tosin yhtä paljon kuin koko älykodin pyörittäminen Home Assistantin tai openHABin päällä.

IFTTT: IFTTT (If This Then That) on alusta, jonka avulla käyttäjät voivat luoda mukautettuja automaatioita käyttämällä yksinkertaista ”jos tämä, niin tuo” -kaavaa. Se voi muodostaa yhteyden monenlaisiin laitteisiin ja palveluihin, ja se mahdollistaa erittäin mukautettavia automaatioita. Sen määrittäminen ja ymmärtäminen voi kuitenkin olla haastavaa ei-teknisille käyttäjille.

Home Assistant: Home Assistant on avoimen lähdekoodin alusta älykodin automatisointiin. Sen avulla voit ohjata ja automatisoida kodin laitteita kuten valoja, termostaatteja ja paljon muuta. Se voidaan integroida monenlaisiin laitteisiin ja palveluihin ja se tarjoaa verkkokäyttöliittymän kodin automaatioasetusten ohjaamiseen ja valvontaan. Home Assistant on suhteellisen helppokäyttöinen, mutta sen käytön opettelu vaatii kuitenkin selvästi enemmän vaivaa kuin esim. Google Homen käyttö.

On tärkeää huomata, että jokaisella alustalla on oma joukko yhteensopivia laitteita ja palveluita, joten on tärkeää tarkistaa yhteensopivuus jo omistamiesi tai ostamiesi laitteiden kanssa. Lisäksi jotkin alustat voivat sopia paremmin tiettyihin käyttötapauksiin, joten on tärkeää ottaa huomioon erityistarpeesi ja mieltymyksesi älykotijärjestelmää tai älykotialustaa valittaessa.