Ääniavustajista eli ääniassistenteista on tullut yhä suositumpi älykodin lisä – jopa Suomessa. Puheohjattujen laitteiden markkinoiden ennustetaan nousevan miljardeilla joka vuosi. Erilaisten ääniavustajien avulla käyttäjät voivat ohjata kodin älylaitteita, toistaa musiikkia, asettaa hälytyksiä ja paljon muuta. Tässä artikkelissa tutkimme ääniavustajien hyötyjä ja huonoja puolia. Lisäksi tarkastelemme lähemmin suosittuja ääniavustajia Google Home Assistant, Apple Siri ja Amazon Alexa – sekä pohdimme, mikä niistä voisi olla sinulle paras valinta.
Ääniavustajien plussat ja miinukset
Kuten missä tahansa tekniikassa, puheavustajien käytössä on omat hyvät ja huonot puolensa. Tässäpä listattuna muutamia.
Plussat:
- Käyttömukavuus: Ääniavustajien avulla voit ohjata kodin älylaitteita, kuten valoja, termostaatteja ja lukkoja, ilman, että sinun tarvitsee nousta ylös ja olla fyysisesti vuorovaikutuksessa niiden kanssa.
- Mahdollisuus ohjata useita älylaitteita: Ääniavustajat voivat ohjata erilaisia älylaitteita, joten voit helposti hallita koko kotiasi yhdestä keskeisestä paikasta. Halutessasi voit yhdellä komennolla myös ohjata useita laitteita samanaikaisesti.
- Integrointi muihin älykkäisiin teknologioihin: Ääniavustajat voivat integroitua lähes kaikkiin muihin älykodin teknologioihin.
Miinukset:
- Mahdolliset tietosuojaongelmat: Koska puheavustajat kuuntelevat jatkuvasti, ne voivat periaatteessa nauhoittaa ja tallentaa keskustelusi. Toki lähtökohtaisesti ne eivät näin tee.
- Internet-yhteys tarvitaan aina: Koska ääniassistentit ovat riippuvaisia Internet-yhteydestä, ne eivät välttämättä toimi kunnolla, jos yhteys katkeaa.
- Äänentunnistuksen tarkkuuteen liittyvät ongelmat: Ääniavustajat eivät välttämättä aina tunnista ääntäsi tarkasti, mikä voi johtaa turhautumiseen ja virheisiin komennoissa.
Suositut ääniavustajat
Nykyään markkinoilla on useita suosittuja ääniavustajia, joista jokaisella on omat ominaisuutensa. Tarkastellaanpa muutamaa niistä tarkemmin.
Amazon Alexa
Amazon Alexa on ehkä tunnetuin ääniavustaja, ja hyvästä syystä. Alexa voi ohjata laajaa valikoimaa älykkään kodin laitteita, mukaan lukien valot, termostaatit, lukot ja paljon muuta. Lisäksi Alexa voi integroida muihin Amazon-teknologioihin, kuten Amazon Echoon, saumattoman käyttökokemuksen saamiseksi.
Plussat:
- Laaja valikoima yhteensopivia älylaitteita
- Osaa soittaa musiikkia ja vastata kysymyksiin
- Integrointi muihin Amazon-laitteisiin helppoa
Miinukset:
- Ei välttämättä tunnista yhtä tarkasti ääniä kuin muut ääniavustajat
- Jotkut käyttäjät eivät ehkä pidä aina päällä olevasta mikrofoniominaisuudesta
- Ei aina integroitu yhtä hyvin muiden kuin Amazonin teknologioiden kanssa
Google Assistant
Google Assistant on toinen suosittu ääniassistentti, joka voi ohjata erilaisia älykodin laitteita. Google Assistant integroituu helposti kaikkiin Googlen palveluihin, kuten Google Homeen.
Plussat:
- Voi ohjata monenlaisia älylaitteita
- Voidaan integroida Googlen palveluihin – ja melkein mihin tahansa muuhunkin
- Pystyy tunnistamaan useita ääniä yksilöllisten kokemusten saamiseksi (tunnistaa sinut, lapsesi ja puolisosi erikseen)
Miinukset:
- Kaikki eivät Googlesta diggaa.
- Vaatii käytännössä jonkin Google Home -laitteen keskiökseen (esim. Google Nest Hub tai Google Nest Mini).
Apple Siri
Apple Siri on Apple-laitteiden, esim. iPhonen, iPadin ja HomePodin, sisäänrakennettu ääniavustaja. Siri voi ohjata erilaisia älykkään kodin laitteita, ja se tunnetaan tarkkuudestaan ja helppokäyttöisyydestään.
Plussat:
- Erittäin tarkka äänien tunnistamisessa
- Helppo käyttää Apple-laitteiden kanssa
- Osaa soittaa musiikkia ja vastata kysymyksiin
Miinukset:
- Ei ehkä ole yhtä yhteensopiva muiden kuin Applen laitteiden kanssa
- Ei ehkä ole yhtä saumaton kolmannen osapuolen sovellusten integraatioiden kanssa
- Ei ehkä yhtä paljon ominaisuuksia kuin muilla ääniavustajilla
Mikä ääniassistentti on paras?
Ääniavustajaa eli ääniassistenttia valittaessa on tärkeää ottaa huomioon muutama tekijä. Mieti ensin kodissasi jo olevia älylaitteita ja varmista, että puheavustaja on yhteensopiva niiden kanssa. Harkitse lisäksi äänentunnistuksen laatua ja integrointia muihin teknologioihin. Mieti lopuksi yleistä käyttökokemusta ja sitä, mikä ääniavustaja sopii parhaiten henkilökohtaisiin mieltymyksiisi.
Loppujen lopuksi sinulle paras ääniavustaja riippuu mieltymyksistäsi. Jos olet innokas Amazon-käyttäjä, saatat huomata, että Alexa on paras valinta sinulle. Jos olet enemmän Google-ihminen, voit mieluummin käyttää Google Assistantia. Ja jos olet jo Apple-laitteiden superkäyttäjä, Siri on luonnollinen valinta.
Riippumatta siitä, minkä ääniassistentin valitset, on tärkeää muistaa, että ne kaikki on suunniteltu helpottamaan ja helpottamaan elämääsi. Ääniavustajista on nopeasti tulossa monien kotitalouksien välttämättömyys, koska sillä on mahdollisuus ohjata kodin älylaitteita ja käyttää monenlaisia tietoja.