Mitä eroa on Zigbee ja Z-wave

Mitä eroa on Z-wavella ja Zigbeellä?

Z-Wave ja Zigbee ovat molemmat langattomia viestintäprotokollia, joita käytetään kodin automaatiossa ja Internet of Things (IoT) -laitteissa. Zigbee on avoin standardi, Z-wave on suljetumpi protokolla.

Z-Wave on Sigma Designsin kehittämä protokolla, jota käytetään pääasiassa kodin automaatioon ja ohjaukseen. Se toimii vähän energiaa kuluttavassa, alhaisen kaistanleveyden edullisessa langattomassa mesh-verkossa. Sen maksimikantama (kahden laitteen välillä) on noin 100 metriä ja se voi tukea jopa 232 laitetta yhdessä lähettimessä. Sitä käytetään tyypillisesti valaistukseen, termostaatteihin, ovien lukoihin ja muihin kodin ohjauslaitteisiin. Nykyisin Silicon Labs omistaa Z-Wave-brändin ja teknologian.

Zigbee puolestaan on Zigbee Alliancen kehittämä avoin standardi langaton viestintäprotokolla. Sekin toimii matalatehoisessa, alhaisen tiedonsiirtonopeuden edullisessa langattomassa mesh-verkossa. Sen maksimikantama (kahden laitteen välillä) on noin 30 metriä ja se voi tukea jopa 65 000 laitetta yhdessä verkossa (tosin vain 240 per nodea kohden). Zigbeetä käytetään tyypillisesti valaistukseen, lämpötila- ja kosteusantureihin, energianhallintaan ja muihin kodin ohjauslaitteisiin.

Molemmat käyttävät eri radiotaajuuksia. Zigbee käyttää 2,4 GHz:n tai 915 MHz:n taajuutta ja Z-Wave käyttää 908,42 MHz:n taajuutta. Zigbeetä käyttävä laite ei pysty siis kommunikoimaan Z-Wavea käyttävän laitteen kanssa ja päinvastoin.

Yleisesti Zigbee myös käyttää vähemmän energiaa kuin Z-wave. Lisäksi Zigbee on itse asiassa verkkona nopeampi kuin Z-wave ja lisäksi halvempi valmistajille.

Zigbee on siis:

  • halvempi kuin Z-wave
  • nopeampi kuin Z-wave
  • energiatehokkaampi kuin Z-wave
  • avoimempi kuin Z-wave

Nämä ovat suurimmat erot Zigbeen ja Z-waven välillä.