Älyverhot ja älykaihtimet

Älyverhot ja älykaihtimet – laajat ominaisuudet ja hyödyt älykotiin

Älykaihtimet ja älyverhot ovat nimensä mukaisesti verhoja ja kaihtimia, joissa on älyä – niitä voidaan siis ajastaa, ohjata etänä tai käskeä äänikomennoilla. Ne saattavat osata optimoida läpipäästetyn valon määrää sekä auttaa sinua optimoimaan energiankulutustasi (kyllä, menemällä auki ja kiinni oikeisiin aikoihin).

Osta älykodin laitteet netistä

Älykaihtimien ja älyverhojen hyödyt

Älykkäät kaihtimet ja verhot tarjoavat useita hyötyjä Ne takaavat paremman mukavuuden, energiatehokkuuden ja yksityisyyden. Niitä voidaan ohjata etänä, mikä on hyödyllistä kun olet pois kotoa – tai kun haluat makkarin verhot kiinni, vaikka istut olut kädessä rennosti olohuoneen sohvalla.

Automaattinen ajoitus

Älykaihtimet ja älyverhot voidaan ohjelmoida avautumaan ja sulkeutumaan automaattisesti aikataulusi tai mieltymystesi mukaan. Tästä on hyötyä johdonmukaisen päivittäisen rutiinin luomisessa sekä energiansäästötarkoituksiin. Oikein kovat tyypit liittävät aikataulut esimerkiksi sään muutoksiin tai auringon nousuun (esim. verhot aukeavat auringon nousun aikaan ja sulkeutuvat 15 minuuttia auringon laskun jälkeen). Näin saat kaiken irti tilasta ilman että sinun tarvitsee itse muistaa aina räplätä kaihtimia.

Tai vaihtoehtoisesti verhot voivat sulkeutua, jos sisälämpötila saavuttaa tietyn ylärajan auringonpaisteella. Tapoja on monia.

Ääniohjaus

Monet älykaihtimet ja verhot ovat yhteensopivia ääniassistenttien, kuten Amazon Alexan tai Google Assistantin, kanssa. Voit siis ohjata niitä täysin handsfreenä äänelläsi. ”OK Google, close those damn shades!” ja sen sellaista, kun olohuoneeseen meinaa pakahtua. Siinä saavat vieraat yllätyksen, kun verhot liikkuvat ilman kosketusta.

Energiansäästö

Älykkäät kaihtimet ja verhot voivat auttaa pienentämään energiankulutusta estämällä liiallisen auringonpaisteen kesällä (viilennys maksaa) ja eristämällä ikkunat talvella (lämmitys se vasta maksaakin). Tämä voi pienentää energialaskuja ja hiilijalanjälkeäsi.

Valon suodatus

Tähän tietysti normiverhotkin pystyvät… Mutta älykaihtimet ja älyverhot tarjoavat automaattisesti säädettävän valon suodatuksen, jonka avulla voit hallita kotiisi tulevan luonnonvalon määrää automaattisesti. Tämä on hyödyllistä, kun haluat vähentää heijastuksia näytöissä tai luoda mukavan tunnelman.

Yhteensopivuus Smart Home -järjestelmien kanssa

Monet älyverhot ja älykaihtimet voidaan integroida muihin älykodin järjestelmiin, kuten älyvalaistukseen ja LVI-järjestelmään. Tämä mahdollistaa kattavamman ja tehokkaamman kotiautomaatiokokemuksen, jossa kaikki laitteet työskentelevät kohti yhteistä päämäärää.

Asennus ja yhteensopivuus

Kun ostat älyverhoja tai -kaihtimia, on tärkeää varmistaa, että ne ovat yhteensopivia olemassa olevien ikkunapuitteidesi ja tilojesi kanssa. Jotkut mallit vaativat ammattimaisen asennuksen, kun taas toiset voidaan asentaa helposti perustyökaluilla ihan itse.

Muutamia brändejä

Joitakin suosittuja älykaihtimia ja älyverhoja markkinoilla ovat muun muassa Lutron Serena Shades, Bali Autoview Motorized Shades ja Somfy myLink Smart Blinds Controller. Suomalaiset tietysti rakastavat Ikeaa – ja onneksi sieltä saakin Kadrilj ja Fyrtur -rullaverhot älyllä.

Yhteenveto

Älykaihtimet ja älyverhot tarjoavat lukuisia hyötyjä aina energiatehokkuudesta luksustason mukavuuteen asti. Markkinoilla on runsaasti eri vaihtoehtoja – ei muuta kuin vertailemaan!