Vedenkulutus on tärkeä tekijä ympäristönsuojelun kannalta, sillä vesi on elintärkeä luonnonvara ja sen käyttö voi vaikuttaa esimerkiksi luonnon monimuotoisuuteen sekä ilmastonmuutokseen. Vedenkulutuksen vähentäminen voi olla yksi tapa auttaa vähentämään ympäristökuormitusta ja säilyttämään luonnonvaroja tuleville sukupolville.
Yksi tapa vähentää vedenkulutusta on panostaa vedenkulutusta vähentäviin teknisiin ratkaisuihin. Näitä ovat esimerkiksi vesikalusteiden ja -laitteiden vaihtaminen vedenkulutusta vähentäviin malleihin, vesikatkojen asentaminen wc-istuimiin ja suihkuihin sekä vesivuotojen korjaaminen. Myös asuintilojen käyttöä suunnittelemalla voi vähentää vedenkulutusta. Esimerkiksi pyykinpesu- ja astianpesukoneen käyttö vain täysin täytettyinä sekä pesualtaan käyttö vain tarvittaessa vähentävät vedenkulutusta merkittävästi.
Veden säästämiseen voidaan panostaa myös puutarhassa. Esimerkiksi kastelu voidaan suunnitella siten, että kastelu tapahtuu tarpeen mukaan ja kasteluvesi kierrätetään mahdollisuuksien mukaan. Myös vesipisteiden sijoittelu ja kasteluvälineiden valinta vaikuttavat vedenkulutukseen. Lisäksi puutarhan istutukset ja nurmikon leikkaaminen voidaan suunnitella siten, että ne kestävät kuivuutta paremmin.
Veden säästäminen on tärkeää myös taloudellisesta näkökulmasta. Veden kulutuksen vähentäminen pienentää vesilaskua ja säästää rahaa. Veden lämmitys on kallista, joten lämpimän käyttöveden käytön vähentäminen näkyy heti myös lämmityskuluissa.
Veden kulutus vuodessa keskimäärin
Motiva tutki suomalaisten vedenkulutus vuosien 2019 ja 2020 aikana. Vuoden 2020 kyselytutkimukseen osallistui 1 750 vastaajaa. Osallistuneiden keskimääräinen vedenkulutus oli 110 l/asukas/vrk. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että suomalaisten tottumukset vaihtelevat suuresti: vedenkulutus vaihtelee välillä 90-270 litraa asukasta kohden vuorokaudessa. Vuoden 2019 vedenkulutuksen mittaustietojen (kerros- ja rivitalot) mukaan suomalaiset kuluttivat noin 120 litraa/henkilö vuorokaudessa Motivan tutkimuksen mukaan.
Tekoäly ChatGPT antaa vastaukseksi seuraavan: Keskimäärin suomalainen kuluttaa noin 121 litraa vettä päivässä, mikä tarkoittaa noin 44 000 litraa vuodessa. Tämä määrä sisältää sekä puhtaan veden kulutuksen että veden käytön esimerkiksi pesuaineiden ja muiden kemikaalien valmistuksessa. Tämä 121 litran lukema siis pitää sisällään jo paljon enemmän kuin pelkän päivittäisen kodin vedenkäytön.
Paljonko vettä kuluu suihkussa?
Samaisen Motivan tutkimuksen perusteella suihku on suurin yksittäinen veden kulutuskohde. Suihkussa vastanneet kävivät keskimäärin 6 kertaa viikossa ja noin 4,3 minuuttia kerrallaan.
Viiden minuutin suihkussa vettä kuluu keskimäärin 60 litraa. Oletuksena tässä on, että suihkuhanan virtaama on 12 litraa minuutissa. Moni ns. ECO-suihkuhana rahoittaa virtaaman 9 litraan minuutissa, jolloin säästöä tulee 25 % verrattuna 12l/min hanoihin. Säästöä tulee siis 15 litraa per suihkukerta eli vettä kuluu suihkussa 45 litraa kerralla verrattuna 60 litraan.
Toki tässäkin suurin vaikuttava tekijä on suihkussa vietetty aika. 2 ja puolen minuutin suihku kuluttaa puolet vähemmän kuin 5 minuutin suihku. Vastaavasti 15 minuutin suihku se vasta kallista lystiä onkin, vaikka sinulla olisikin ECO-suihkuhana.
Motivan laskelman mukaan, jos sähkö maksaa 10 snt/kWh ja vesi 3,4 eur/kuutio niin 15 minuutin suihku päivittäin maksaa 450 euroa vuodessa, kun taas 5 minuutin suihkut maksavat vain 150 euroa vuodessa per henkilö. Säästöä tulee siis 300 euroa vuodessa.
Toki sähkön ja veden hinta vaikuttavat tähän laskelmaan suuresti. Esim. 20 sentin kilowattituntihinnoilla säästö on jo 600 euroa vuodessa eli 50 euroa kuukaudessa.
Paljonko on pyykinpesukoneen veden kulutus?
Pyykinpesukone kuluttaa vettä pesuaineiden ja pyykinpesun aikana. Pyykinpesukoneen vedenkulutus vaihtelee mallista riippuen, mutta yleisesti ottaen uudemmat pyykinpesukoneet kuluttavat vähemmän vettä kuin vanhemmat mallit.
Pyykinpesukoneen vedenkulutus on yleensä ilmoitettu teknisissä tiedoissa ja se voi vaihdella 40 litrasta 60 litraan per pesu. Huomaa kuitenkin, että vanhat mallit voivat viedä jopa 100-120 litraa per pesu.
Tietysti kokonaiskäytön määrällä on suuri vaikutusta siihen, kuinka paljon vettä pyykinpesukone kuluttaa yhteensä. Pese siis vain täysiä koneellisiä ja vältä turhia pesukertoja.
On tärkeää huomioida pyykinpesukoneen vedenkulutus ja valita malli, joka on mahdollisimman energiatehokas ja vedenkulutukseltaan pieni. Näin voit säästää sekä vettä että energiaa.
Paljonko on vessan vetämisen veden kulutus?
Vessan vetäminen kuluttaa vettä sen mukaan, kuinka suuri vesisäiliö vessassa on ja kuinka suuri vesimäärä siihen on asetettu. Yleisesti ottaen vessan vetäminen kuluttaa noin 6-9 litraa vettä per vetokerta. Yleisesti Suomessa yhdellä nupilla varustetut WC-pöntöt käyttävät noin 6 litraa per kerta. Vanhemmat mallit tuon 9 litraa.
Lisäksi uudemmat säästömallit ovat vielä tätäkin paljon tehokkaampia. Näissä kaksoisnupillisissa iso huuhtelu on usein 4 litraa kerta ja pieni vain 2 litraa per kerta.
Joka tapauksessa kannattaa välttää turhaa pöntön vetämistä. Jos vaikkapa pyyhit vessapaperilla jotain ja heität palan pönttöön, ei sitä kannata erikseen vetäistä, vaan odottaa, että joku käy ensin asioillaan.
Omakotitalon vedenkulutus vuodessa
Omakotitalon vedenkulutus vuodessa vaihtelee hyvin paljon riippuen asukkaiden määrästä ja kulutustottumuksista.
Yleisesti ottaen omakotitalon vedenkulutus vuodessa voi olla noin 50 000 – 200 000 litraa eli 50-200 kuutiota vuodessa.
Jos laskettaisiin esimerkiksi, että nelihenkinen perhe kuluttaa jokainen Motivan kyselytutkimuksen mukaiset keskimäärin 110 litraa päivässä, kuluu päivässä tällöin 440 litraa. Kuukaudessa tämä on noin 13 200 litraa eli 13,2 kuutiota.
Koko vuodelle laskettuna tämä tekisi 158,4 kuutiota eli 158 400 litraa.
Jos kulutustottumukset ovat kuitenkin maltillisemmat, esim. 70 litraa päivässä per henkilö. Kuluu nelihenkisellä perheellä vuodessa tällöin 102,2 kuutiota eli 102 200 litaa vettä vuodessa.
Miten pienentää omaa vedenkulutusta?
On monia tapoja pienentää omaa vedenkulutusta. Tässä on muutamia ideoita:
- Käytä vähemmän vettä suihkussa. Pidä suihkuhetket lyhyempinä ja asenna suihkuun vedenkulutusta vähentävä suihkupään. Pidä hana kiinni, kun saippuoit.
- Pese hiuksesi harvemmin, jos se on mahdollista. Hiusten pesu vie aikaa ja kuluttaa runsaasti vettä.
- Ota talteen vesi, jonka valutat suihkussa, kun odotat veden lämpiävän. Käytä tämä vesi hyödyksi muualla.
- Sulje vesihana, kun et käytä sitä. Monet ihmiset jättävät vesihanan auki pesemisen tai hampaiden harjaamisen ajaksi, mikä turhaan lisää vedenkulutusta. Sama pätee keittiössä kokkaamisen ja tiskaamisen aikana.
- Suosi kuitenkin astianpesukonetta, jos sinulla sellainen on. Se on tehokkaampi tapa pestä astiat kuin käsin tiskaaminen.
- Pese pyykit vasta, kun kone on oikeasti täynnä. Käytä mahdollisuuksien mukaan koneen säästöohjelmaa.
- Tarkista ja korjaa vuotavat hanat. Hanan vuotaminen voi johtaa merkittävään veden tuhlaukseen pitkässä juoksussa.
- Käytä vähemmän vettä puutarhassa. Voit esimerkiksi käyttää sadevettä ja asentaa sadetutkan tai -säiliön keräämään sadevettä puutarhan kasteluun.
- Käytä vähemmän vettä ruoanvalmistuksessa. Valmista esimerkiksi enemmän pastaa tai perunoita kerralla tai hyödynnä keitinvesi vaikkapa puutarhan kasteluun. Suosi myös yhden astian ruokia – esim. kattilassa valmistettavia kokonaisuuksia. Näin sinulle tulee vähemmän tiskiä.
Katso alta lista verkkokaupoista, joista tilaat erilaiset älykodin laitteet veden säästämiseen. Vertaa hintoja ja tilaa tuotteet edullisesti netistä.