Kun kodit muuttuvat yhä älykkäämmiksi, on luonnollista tuntea itsensä välillä vähän tyhmäksi. Kyllä, me sanoimme sen. Välillä tuntuu, että koneiden äly lisääntyy, mutta meidän omamme vain vähenee. No, liekö se hyvä asia vai – jos sinulla ei ole vielä kaikkein uusimpia kodin älylaitteita, on vanhoihinkin kodinkoneiseiin mahdollista saada pientä älyä. Tässä 5 tapaa tehdä kodista älykkäämpi!
1. Älypistokkeet
Älypistokkeet ovat helppo ja edullinen tapa lisätä yksinkertaisia ”älytoimintoja” olemassa oleviin laitteisiin. Liitä vain laitteesi pistorasiaan ja yhdistä älypistoke Wi-Fi-verkkoosi. Sitten voit ohjata laitteitasi puhelimella tai puheavustajalla, asettaa niille aikatauluja ja seurata energiankulutusta. Joitakin suosittuja markkinoilla olevia älyliittimiä ovat TP-Link Kasa Smart Wi-Fi Plug, Amazon Smart Plug ja Wemo Mini Smart Plug. Edullista hintaa tarjoavat esimerkiksi Denver-rasiat. Käyttökohteina esimerkiksi valot, kahvinkeitin (jos haluat laittaa keittimen porisemaan sängystä käsin) ja sähkönkulutuksen seurantaan vaikkapa tietokoneet, TV ja muu viihde-elektroniikka.
2. Älykytkimet
Jos haluat ohjata laitteitasi seinäkytkimellä älypistokkeen sijaan, älykytkimet ovat loistava vaihtoehto. Nämä kytkimet korvaavat perinteiset valokytkimesi ja muodostavat yhteyden Wi-Fi-verkkoosi. Niitä voidaan ohjata puhelimella tai puheavustajalla, ja monet tarjoavat myös aikataulutus- ja energianvalvontaominaisuuksia. Joitakin suosittuja älykytkimiä ovat Lutron Caseta Wireless Smart Lighting Dimmer Switch, Leviton Decora Smart Wi-Fi Dimmer ja TP-Link Kasa Smart Wi-Fi Light Switch.
3. Älyanturit ja sensorit
Älyanturit voivat auttaa sinua seuraamaan olemassa olevien laitteidesi toimintaa ja ohjaamaan kodin toimintoja sen perusteella. Voit käyttää älykkäitä antureita havaitsemaan liikettä, valoa, lämpötilaa ja paljon muuta. Joitakin suosittuja älykkäitä antureita ovat Samsung SmartThings Motion Sensor, Wyze Sense Starter Kit ja Eve Room Indoor Air Quality Monitor. Ikeasta löytyy myös esimerkiksi Vindstyrka ilmanlaadun mittaamiseen. Älyantureiden ja -mittareiden avulla saat lisätietoa ympäristöstäsi. Liikesensoreilla voit esimerkiksi asettaa valot syttymään automaattisesti.
4. Jälkiasennussarjat
Suuremmille laitteille, kuten jääkaapeille, uuneille ja astianpesukoneille, on saatavilla älykkäitä jälkiasennussarjoja älykkäiden toimintojen lisäämiseksi. Nämä sarjat vaihtelevat laitetyypin mukaan, mutta sisältävät yleensä keskittimen tai ohjaimen, joka muodostaa yhteyden kodin Wi-Fi-verkkoosi ja kommunikoi laitteen kanssa. Jotkut jälkiasennussarjat tarjoavat ominaisuuksia, kuten kaukosäätimen, energianvalvonnan ja aikataulun. Suosittuja jälkiasennussarjoja ovat Inirv React Smart Stove Knob Kit, Smarter FridgeCam ja GE Appliances Kitchen Hub.
Yhteenveto
Nykyisten laitteidesi päivittäminen älykkäillä ominaisuuksilla on edullinen ja käytännöllinen tapa tehdä kodistasi älykkäämpi. Tietysti ihan kaikkea ”älyä” ei laitteisiin vaikkapa älypistokkeilla vielä saada, mutta sopivat ne silti moneen käyttöön!